Return to Website

F.R. Scrabble - FORUM

Propuneri pentru Adunarea Generala a F.R. Scrabble
si alte propuneri si dezbateri de interes general
- 2001 - 2002 -

Forumul este inchis, discutiile pot fi doar citite, dar nu se pot posta raspunsuri sau comentarii.
Pentru a comenta unul din subiectele de aici, utilizati noul forum al F.R. Scrabble:

www.scrabblero.ro/sforum

F.R. Scrabble - FORUM
This Forum is Locked
Author
Comment
Partida Libera: problema subiectivismului obiectiv

As īndrazni sa expun o idee aparent trasnita. De asta data ma voi referi la partida libera, cvasiunanim apreciata ca fiind proba cea mai imprevizibila si mai vulnerabila - si, deci, avānd un vadit caracter subiectiv. Fara a gresi mult se poate afirma ca principala cauza a unei atare situatii e distributia neuniforma a vocalelor si consoanelor la moment.


Regula de 2 vocale (consoane) obligatorii aplicata īn partidele de duplicat dovedeste cu prisosinta efectul benefic al unei astfel de practici: jocul capata o dinamica stabila si ofera posibilitati de punctare relativ comparabile īntre ele. Prezenta a cel putin 2 vocale permite a face depuneri de 25-30 puncte chiar si īn cele mai vitregi conditii. Īntr-o partida libera situatiile cu „māna proasta” se rezolva mult mai dureros, avānd la dispozitie doar doua optiuni:




1. Se anunta schimbarea a 1-7 litere cu pierderea dreptului de depunere īn turul dat.


2. Se face o depunere de punctaj mic (de obicei de mai multe consoane) cu speranta de a īmbunatati grupa urmatoare.




Ambele solutii nu ofera nici o garantie ca situatia se va schimba spre bine, iar o repetare cu ghinion duce inevitabil la o ruptura de scor, practic irecuperabila.


Nu vad de ce nu s-ar putea aplica principiul de 2 vocale (consoane) obligatorii si īn partidele libere. As īndrazni sa afirm chiar ca ar fi unul din drepturile fundamentale ale jucatorului la sanse egale. Aceasta clauza ar putea fi consfintita printr-un amendament la regulamentul competitional, iar modul de aplicare fiind cāt se poate de simplu: īn cazul, cānd distributia literelor din grupa este dezechilibrata, jucatorul anunta partenerul de joc, arata grupa, introduce cele 7 litere īn saculet si extrage din nou pāna se asigura minimumul de 2 vocale (consoane), fara a pierde dreptul la depunere.


Posibilitatea de a schimba 1/7 litere cu pierderea dreptului de a depune si de a nu prezenta literele schimbate, cred ca trebuie pastrata la discretia jucatorilor.


O statistica sumara ar indica durata unei partide libere la 9-12 tururi, deci s-ar impune actiunea regulii pentru primele 7-8 tururi. Mai mult intuitiv, dar sprijinit de o modesta experienta competitionala, as afirma ca aplicarea unui asemenea amendament ar putea schimba radical (poate chiar revolutiona), competitia de libere, īn prim plan punānd īn valoare valoarea (sic!).




1. Se va mari probabilitatea depunerilor cu scrabble, dinamizānd jocul.


2. Se vor reduce considerabil partidele cāstigate la scor (jucate deja īn primele 4-5tururi).


3. Se va asigura un clasament mai compact si mult mai obiectiv.


4. Se va mari numarul de partide aprig disputate pe ultima suta de metri.


5. Se va schimba radical tactica de joc, gratie descatusarii, cānd nu s-ar mai tremura asupra fiecarei vocale, stiind ca īn urmatorul tur vei avea parte de altele, iar baftosii ar trebui sa fie mai atenti la eventualele deschideri pe care le fac.




Aceasta propunere este adresata īn primul rānd oficialilor de la FRSc, dar principalul beneficiar se anunta a fi jucatorul de rānd, de aceea conteaza dorinta ambelor parti de a fi sau a nu fi facuta aceasta schimbare.


Nu prea vad contraargumente plauzibile. Unicul poate ar fi cel de natura conservatista: asa am apucat din mosi-stramosi si noi tinem la traditia si obiceiul strabun. Si oricum cei mai tari jucatori joaca la primele mese. Asa o fi, zic eu, dar parca ar fi mai echitabil daca s-ar acorda prioritate sportivitatii īn detrimentul „norocului chior”.


Acest nou principiu s-ar putea testa īn cadrul unor turnee amicale sau al īntrunirilor de club, spre a trage vreo concluzie īn favoarea sau defavoarea acceptarii lui, eu doar intuitiv pot propaga insistent aceasta idee.




Astept īn aceeasi masura reactiile sustinatorilor acestei idei, cāt si argumentele critice ale oponentilor ei.


Re: Partida Libera

a. (remizele) la sfirsitul intilnirii nordeforiene a aparut "spontan" si "impromptu" o scinteie ce...mocnea cam de multisor si care ameninta sa aprinda (sau sa stinga) una dintre viile probleme nerezolvate din bransa "liberelor". mai pe scurt: eliminarea remizelor de orice tagma sau susa ar fi ele (in afara celor de la restaurante). in istoria recenta s-a incercat - si probabil statisticienii vor putea confirma daca cu succes sau nu - "palierea" efectului lor prin interzicerea partidelor intre membrii aceluiasi club. in pofida noilor reglementari, tot trairile scrabbliste din trecutul apropiat demonstreaza ca intelegeri tactico-strategice cu deznodamint la "pat" (stricto sensu!) nu sint chiar rarae aves.





propunerea lansata de ninel suna astfel:





- dintre cei doi parteneri care disputa o partida, cel care nu o incepe (prin acest fapt aflat in usor dezavantaj fata de cel care incepe partida: vezi si considerentele de la partidele prin corespondenta) primeste din start 0,5 puncte - astfel se echilibreaza dintru inceput si situatia celor 2 jucatori. pri urmare, daca A joaca contra B si in urma tragerii la sorti (litera din saculet extrasa de fiecare) A va incepe partida, scorul la inceputul partidei nu va mai fi 0-0 ci A-B 0-0,5. orice s-ar intimpla pe parcursul partidei, nu mai poate avea loc situatia de egalitate.





daca, in plus, din regulament se elimina complect paragraful referitor la remiza, nici o intelegere de acest fel nu mai poate aparea fie ea a priori sau a posteriori, id est, partidele sau se joaca sau se adjudeca din start in favoarea unuia dintre cei doi jucatori...





ps. tehnica de mai sus se aplica in go.





b. (liberele) ar fi interesant de experimentat propunerea lui arcadie, aceea de balansare a extragerilor jucatorilor. intr-adevar, pare la o prima vedere ca tactica va avea de cistigat asupra "sortii miinii".





o varianta mult mai apropiata de situatia actuala (mai putin "revolutionara") pe care am experimentat-o de mai multi ani de zile este cea a liberelor eliptice care constau din extrageri de 8 litere in loc de 7. probabilitatea de a avea grupe imposibile scade (desi, evident, nu de tot), in plus, jocul se accelereaza si mai mult! (un interval de 20 de minute de gindire per jucator devine in acest caz aplicabil).





in virtutea propunerii I., la care subscriu in totalitate, de variere a probelor propuse (pentru inceput s-ar putea experimenta la sectiunea de problema a etapelor) s-ar putea ca la doua etape sa se joace liberele clasic, iar la alte doua dupa una dintre cele doua variante neortodoxe (!).





tavi

Re: Partida Libera: problema subiectivismului obiectiv

Iata o propunere interesanta, care se situeaza intre "norocul pur" al extragerii din sac si "constrangerea" impusa de sir (corespondenta). S-au mai incercat solutii similare (impartirea stocului in 2 parti aproximativ "egale", separarea consoanelor si vocalelor, ...) dar nici una n-a avut succes. Ar merita experimentata si aceasta propunere, chiar daca unii vor stramba din nas ...