Return to Website

F.R. Scrabble - FORUM

Propuneri pentru Adunarea Generala a F.R. Scrabble
si alte propuneri si dezbateri de interes general
- 2001 - 2002 -

Forumul este inchis, discutiile pot fi doar citite, dar nu se pot posta raspunsuri sau comentarii.
Pentru a comenta unul din subiectele de aici, utilizati noul forum al F.R. Scrabble:

www.scrabblero.ro/sforum

F.R. Scrabble - FORUM
This Forum is Locked
Author
Comment
View Entire Thread
Necesitatea unui fond clar, eventual mai bogat

Ce-ar trebui facut dupa umila mea parere? In primul rand si in primul rand STABILIREA CLARA A UNUI FOND DE CUVINTE ADMIS PENTRU JOC, eventual mai bogat decat cel actual si adus mai la zi. La aceasta hotarare trebuie tinut cont de faptul ca nu suntem o putere economica precum Franta, sa facem modificari anuale si ca acest fond trebuie gandit pe un termen mai larg 10-15 ani. Unirea eforturilor a putinilor entuziasti care au mai ramas in editarea unei liste a cuvintelor din acest FOND DE CUVINTE ADMIS. Abia dupa acea se poate stabili in mod cat


mai real si corect frecventa literelor pentru joc [...]




Odata stabilit fondul de cuvinte si legat de el setul de litere se poate discuta cu o editura sa tipareasca acest FOND DE CUVINTE (fac aici o paranteza: intrucat lucrez oarecum in domeniu, am remarcat tendinta celor care cumpara jocul - chiar daca nu doresc sa faca performanta - sa joace cat mai corect. Inexistenta unei liste clare creaza un moment de debusolare pentru ca fiecare, chiar la nivel de joc acasa, se gandeste cum sa rezolve aceasta problema daca joaca cu cineva - deci practic existenta unui fond tiparit e nu numai utila ci foarte necesara).




Daca e prea scump procesul de tiparire, se poate discuta cu un producator de jocuri ca aceasta sa aiba inclus si CD-ul continand fondul de cuvinte admis (explozia de calculatoare din ROMANIA exista si va continua) si, daca nu se solicita drepturi de autor, pretul actual al jocului nu ar avea de ce sa creasca prea mult daca se asociaza acest CD. Dupa aceasta se poate trece la o popularizare intensiva, atat pe paginile web cat si prin


regulamentul inclus in interiorul jocului, a fondului de cuvinte admis, a eventualelor softuri de cautare, joc etc. Consider sincer ca aceasta este sansa de a atrage noi adepti ai jocului si mai fideli; pentru ca, spre deosebire de sah, go, unde totul e clar - astea sunt piesele, asa se joaca - la noi la scrabble e putina ceata in sensul ca deocamdata un om obisnuit nu stie cum e mai corect sa joace, ce dictionar sa aleaga etc.




(mesaj trimis pe lista [ro-scrabble], 17.02.02)

Ar fi bine sa adoptam "DLS"

Cred ca dictionarul lui Dan Sandu ar trebui luat mai in serios, de ce sa ne rezumam la DEX'94, pe care oricum il criticam cu orice ocazie? Nu este treaba mea, ci a BF, dar cred ca unele impedimente sunt false, exemple:


a) comisia de validare nu cred ca trebuie sa verifice fiecare cuvintel, ca oricum vor ramane greseli, care vor fi depistate si remediate atunci cand ne vom izbi de ele (situatia este aceeasi cu LOC-ul, si tot putem juca, macar ca mai sunt tururi de duplicat in care toata sala in afara de Dan Sandu ia zero)


b) chiar daca nu exista un program de duplicat care sa inghita atatea cuvinte, pana apare nu putem juca dupa topul salii?


probabil ca in ultima instanta e treba vicepresedintelui sa impuna aceasta problema in BF, ca nu degeaba l-am ales -


De acord, dar in ce conditii?

Despre dictionarul DLS (asa s-ar prescurta, nu?). Iarasi il felicit pe autorul omonim. Munca de a pune laolalta termenii atitor dictionare e de departe deosebita si cred ca putine persoane ar fi putut (fizic si ca timp) sa o duca la bun sfirsit.




Ar fi aici cel putin doua intrebari de pus:





a) prima, lui D.L.S. direct si fara ocolisuri: care sint conditiile pe care le pui pentru folosirea sa? revendici drepturi de autor? o vei pune la dispozitie contra cost, gratis, pe categorii de utilizatori, etc.? lucrurile trebuie sa fie clare inainte de orice. Repetam greseala LOC-ului, cu sume fabuloase de utilizare?





b) a doua, FRS-ului: ce inseamna aceasta "comisie de validare"? care vor fi sarcinile membrilor ei? in ce consta verificarea si analiza listei? doar propunerea de a face parte din ea si o data limita sint insuficiente, daca potentialii membri nu stiu la ce vor trebui sa faca fata? cred ca e nevoie de mai multe detalii.

De ce TREBUIE sa schimbam

A ramas parca o intrebare fara raspuns: DE CE TREBUIE SA SCHIMBAM ?




Cred ca trebuie sa schimbam pentru ca - indferent de argumentele legate de dificultatile de arbitraj, de inexistenta nu stiu carei liste pentru omul simplu care vrea sa joace scrabble chiar la nivel de una mica, acasa - este complet anormal sa joace FAX, BARJA, GESTANTA, MAIL, STROC etc., iar cineva sa-i explice ca nu le poate juca pentru ca nu sunt in nu stiu ce dictionar, in nu stiu care lista etc., deci practic nu ar face parte din


limba romana. Evident, in aceste conditii nu poate face decat ochii mari, sa califice jocul drept tampit si sa nu-l mai intereseze. Nu e normal pentru nimeni ca, in loc sa-si foloseasca mintea pentru anagramarea literelor, pentru gasirea unei pozitii mai bune, pentru o anumita tactica, sa piarda mai mult timp gandindu-se daca cuvantul folosit de toata lumea e scris in LOC sau nu. De ce ne temem de liste mari de cuvinte? Pentru ca sunt mai greu de pus pe calculator?! Hai sa fim seriosi, probabil cele mai frumoase partide de corespondenta, rezolvari de probleme si chiar cea mai frumoasa perioada a jocului a fost atunci cand nu era invadat de programe, de calculatoare, ci fiecare venea cu ce


inspiratie avea.




Nu stiu cate cuvinte are dictionarul propus de D.L.S. (apropos un sincer BRAVO !!!!!!!!! pentru munca titanica depusa si e pacat sa se piarda), dar parerea mea e ca mai important e sa reducem ponderea cuvintelor uzuale neintroduse in lista admisa, decat sa ne sperie gigantismul vreunei liste.




DLS (selectionat) si alte cuvinte noi - dar si programe

Din pacate, Florin, exemplele pe care le-ai prezentat (cel putin FAX, BARJA, MAIL) nu se vor regasi cu siguranta in lista cuprinzand cele 5-6 dictionare.




Referitor la ele si la multe altele, exista lista de discutii de pe situl federatiei cu propuneri de cuvinte noi-noute si care ar trebui, probabil, discutate o data si o data undeva, candva ...


Initiativa care a fost subiect aprinns de discutii anul trecut si-a pierdut din entuziasmul initial, la fel ca si initiativa similara a lui Catalin Latis de acum cativa ani, la o etapa de la Eforie Nord.




Dictionarul lui Dan cuprinde peste 1 milion de cuvinte, il are in format text si ar putea fi compilat pentru a se "potrivi" programelor existente. Din pacate, din cate am inteles eu (s-ar putea sa zic prostii), exista probleme legate de algoritmii


arborescenti de cautare utilizati, care nu ar permite mai mult de 1 milion de cuvinte in dictionar.




Personal, asa cum am mai spus-o, sunt de acord cu 'recuperarea' unor cuvinte pierdute si absolut necesare din DEX vechi, DOOM, DLRM si DN, care nu se regasesc in DEX-ul actual, insa nu sunt de acord cu preluarea acestor dictionare in totalitate. In plus fata de acestea ar trebui introduse si o buna parte din cuvintele noi aparute si asimilate in limba romana, printre care si cele prezentate pe lista de discutii despre care am vorbit mai sus.




Aceasta lista ar fi ideal sa apara si intr-o forma insotita de scurte explicatii, cum au de exemplu americanii dictionarul oficial in care au redus pe cat se poate sensurile savante ale cuvintelor, dar nu-i putem cere asta unui singur om. Ar fi ideal ca lista sa apara la un pret accesibil, dar cine se incumeta oare la o investitie de anvergura cu un grad mult prea mare de risc (din cate am vazut are sute de pagini in format A4 - ma refer doar la listele fara explicatii).




Probabil ca solutia electronica (CD-ROM) este singura viabila, urmand ca fiecare sa-si listeze apoi cum crede de cuviinta dictionarul. Eventuala aparitie a dictionarului trebuie sustinuta prin toate mijloacele posibile de publicitate pe care le avem la


indemana - internet, anunturi de mica publicitate sau scurte articole in ziare locale, prin contactarea actualilor producatori de jocuri (fara licenta!) care sa insereze in regulile de joc si referiri la dictionarul acceptat, pentru a le da tuturor initiatilor si mai ales neinitiatilor posibilitatea de a intra in posesia lui.




Cred ca este o necesitate adaptarea dictionarului nou adoptat la programele actuale sau realizarea unor programe compatibile cu acesta.




Sincer, nu-mi place sa ma intorc in trecut. Sa ne gandim ca inainte etapele durau 3 zile. De ce? Datorita duratei lungi a partidelor de duplicat din cauza cautarii acelui top al salii in toti fluturasii si apoi in toate dictionarele. Era necesar si un numar mai mare de arbitri pentru a reusi sa realizeze corectura in timp util. La situatia dezastruoasa baneasca existenta in tara, nu cred ca ne putem permite 'luxul' din anii '85-'97. Cu programele actuale, incap in 2 zile mai multe probe decat incapeau inainte in 3.




Sunt convins ca la o evaluare atenta a dictionarelor mai vechi s-ar gasi o sumedenie de cuvinte care nu se mai folosesc sau nici nu s-au folosit vreodata in limba, astfel incat lista ar putea sa scada sub un milion de cuvinte si atunci n-ar mai fi probleme cu implementarea ei pe programele actuale.




Indiferent de solutia propusa, cred ca e necesar un termen suficient de mare (6 luni - 1 an) de la data aparitiei listei (nu data adoptarii ei, ci data de la care se poate procura de catre jucatorii de scrabble) si pana la implementarea in concurs, pentru a da posibilitatea tuturor sa se familiarizeze cu cuvintele


'noi' (si demult uitate).


Trebuie sa avem o baza riguroasa, stiintifica


Un dictionar online ar rezolva toate problemele ridicate.


Sunt cel putin 5 ani de cand am spus: ORICE lucrare avand girul unei institutii serioase, nu absolut tot de este intr-un anume dictionar, nu 5-6 ci toate dictionarele.




In final, cand ORICINE va avea acces la acest dictionar, nici nu va mai conta de unde le-am scos. Dar pentru elaborarea lucrarii, trebuie sa avem o baza serioasa, riguroasa, stiintifica. Ceea ce lipseste acum in parte listei de cuvinte propuse pe site-ul federal.




Dictionarul online este si unica modalitate prin care actualizarea se va putea face foarte usor, chiar anual. Dupa cat de dinamic va evolua si limba.




Sigur ca putem discuta si in continuare dar de ce DOAR sa discutam ?



--- --- --- --- --- --- --- --- ---

Replying to:

Din pacate, Florin, exemplele pe care le-ai prezentat (cel putin FAX, BARJA, MAIL) nu se vor regasi cu siguranta in lista cuprinzand cele 5-6 dictionare.




Referitor la ele si la multe altele, exista lista de discutii de pe situl federatiei cu propuneri de cuvinte noi-noute si care ar trebui, probabil, discutate o data si o data undeva, candva ...


Initiativa care a fost subiect aprinns de discutii anul trecut si-a pierdut din entuziasmul initial, la fel ca si initiativa similara a lui Catalin Latis de acum cativa ani, la o etapa de la Eforie Nord.




Dictionarul lui Dan cuprinde peste 1 milion de cuvinte, il are in format text si ar putea fi compilat pentru a se "potrivi" programelor existente. Din pacate, din cate am inteles eu (s-ar putea sa zic prostii), exista probleme legate de algoritmii


arborescenti de cautare utilizati, care nu ar permite mai mult de 1 milion de cuvinte in dictionar.




Personal, asa cum am mai spus-o, sunt de acord cu 'recuperarea' unor cuvinte pierdute si absolut necesare din DEX vechi, DOOM, DLRM si DN, care nu se regasesc in DEX-ul actual, insa nu sunt de acord cu preluarea acestor dictionare in totalitate. In plus fata de acestea ar trebui introduse si o buna parte din cuvintele noi aparute si asimilate in limba romana, printre care si cele prezentate pe lista de discutii despre care am vorbit mai sus.




Aceasta lista ar fi ideal sa apara si intr-o forma insotita de scurte explicatii, cum au de exemplu americanii dictionarul oficial in care au redus pe cat se poate sensurile savante ale cuvintelor, dar nu-i putem cere asta unui singur om. Ar fi ideal ca lista sa apara la un pret accesibil, dar cine se incumeta oare la o investitie de anvergura cu un grad mult prea mare de risc (din cate am vazut are sute de pagini in format A4 - ma refer doar la listele fara explicatii).




Probabil ca solutia electronica (CD-ROM) este singura viabila, urmand ca fiecare sa-si listeze apoi cum crede de cuviinta dictionarul. Eventuala aparitie a dictionarului trebuie sustinuta prin toate mijloacele posibile de publicitate pe care le avem la


indemana - internet, anunturi de mica publicitate sau scurte articole in ziare locale, prin contactarea actualilor producatori de jocuri (fara licenta!) care sa insereze in regulile de joc si referiri la dictionarul acceptat, pentru a le da tuturor initiatilor si mai ales neinitiatilor posibilitatea de a intra in posesia lui.




Cred ca este o necesitate adaptarea dictionarului nou adoptat la programele actuale sau realizarea unor programe compatibile cu acesta.




Sincer, nu-mi place sa ma intorc in trecut. Sa ne gandim ca inainte etapele durau 3 zile. De ce? Datorita duratei lungi a partidelor de duplicat din cauza cautarii acelui top al salii in toti fluturasii si apoi in toate dictionarele. Era necesar si un numar mai mare de arbitri pentru a reusi sa realizeze corectura in timp util. La situatia dezastruoasa baneasca existenta in tara, nu cred ca ne putem permite 'luxul' din anii '85-'97. Cu programele actuale, incap in 2 zile mai multe probe decat incapeau inainte in 3.




Sunt convins ca la o evaluare atenta a dictionarelor mai vechi s-ar gasi o sumedenie de cuvinte care nu se mai folosesc sau nici nu s-au folosit vreodata in limba, astfel incat lista ar putea sa scada sub un milion de cuvinte si atunci n-ar mai fi probleme cu implementarea ei pe programele actuale.




Indiferent de solutia propusa, cred ca e necesar un termen suficient de mare (6 luni - 1 an) de la data aparitiei listei (nu data adoptarii ei, ci data de la care se poate procura de catre jucatorii de scrabble) si pana la implementarea in concurs, pentru a da posibilitatea tuturor sa se familiarizeze cu cuvintele


'noi' (si demult uitate).