Return to Website

F.R. Scrabble - FORUM

Propuneri pentru Adunarea Generala a F.R. Scrabble
si alte propuneri si dezbateri de interes general
- 2001 - 2002 -

Forumul este inchis, discutiile pot fi doar citite, dar nu se pot posta raspunsuri sau comentarii.
Pentru a comenta unul din subiectele de aici, utilizati noul forum al F.R. Scrabble:

www.scrabblero.ro/sforum

F.R. Scrabble - FORUM
This Forum is Locked
Author
Comment
Propun dezvoltarea proiectului

Ma vad nevoit sa revin cu niste precizari:


  • proiectul nu are, din pacate, audienta pe care ar merita-o. Probabil in primul rand pentru ca trebuie multa MUNCA si multi curajosi, cu entuziasm si daruire.


  • eu v-as propune dezvoltarea proiectului, in sensul abordarii oricarui dictionar aparut in ultimii 50 de ani, cu completarea sursei si cu un tip de flexiune la fiecare intrare a Dictionarului Limbii Romane. In acest mod, daca nu ne referim doar la o singura lucrare anterioara (cum este DEX-ul) si suntem "N" autori, nu mai apare nici riscul de litigii, al vreunei acuze de plagiat, revendicarea de drepturi de autor, etc.


  • Internet-ul a adus si fantastica extindere a <> si a posibilitatii lucrului intr-un colectiv foarte mare care permite elaborarea unei astfel de lucrari utile pentru toata lumea care a invatat sa citeasca si are acces la un calculator, lucrare care sa fie GRATUITA, caci cuvintele unei limbi nu pot fi considerate creatia si proprietatea cuiva !


  • este numai vina institutiilor si a editurilor ca, din interese materiale mici si a unei viziuni inguste, specialistii in domeniu tac si nu mai produc nimic concret. Cand am avut ceva de cumparat si care si-a meritat banii, am cumparat.


  • asa cum am mai spus in repetate randuri si cu diverse ocazii, nu exista un dictionar scris calitativ acceptabil (DEX-ul in ultimele editii este chiar mai slab decat DEX 1976; nu mentionez decat celebra lipsa la intrari a participiului sau dovezi de clara lipsa de profesionalism (si de cultura!), precum pluralele caramide, chitari sau ciocolati. Si DLRM si DOOM si DN au suficiente omisiuni, contraziceri, inconsistente, interpretari ultrasubiective de autor, etc. Le putem folosi insa pe toate pentru o chintesenta.


  • nu, nici intreaga prestigioasa Academie Romana, nici Institutul de lingvistica, nici facultatile de profil din universitati, nici marile edituri enciclopedice, chiar daca ar fi in mod normal entitatile chemate sa o faca, nu au forta (ca specialisti, ca disponibilitati financiare si ca deschidere si interes) sa mai editeze un astfel de dictionar intr-un timp acceptabil. Ca sa nu mai vorbim de cat ar costa un astfel de dictionar si cati ar fi dispusi sa il cumpere si cati ar avea real posibilitatea achizitiei unei lucrari pe care eu as evalua-o la minim 100 USD. Orice retorica o consider in van.


  • va semnalez si existenta pe piata a unor CD-ROM-uri, scumpe, in tiraj destul de redus, cu diverse dictionare intitulate care de care mai pompos dar care nu trec de 20.000 de cuvinte si nu mai dau loc la imbunatatiri, cum ar permite un produs online, ceea ce e inca derizoriu pentru ce vrem noi. Cum ne-am descurca cu vreo 10 CD-uri in mana ?


  • luati cu titlul de experienta cu gust amar si timpul mult prea indelungat si realizarile practice insignifiante din toate discutiile din interiorul federatiei si de pe site-ul acesteia.




    Singura institutie care mai poate realiza ceva de anvergura este "Internet SRL", prin noi toti.




    Ce si cat sa mai asteptam ?


    Deci cine doreste, la lucru !




    Va fi si aceasta un fel de... Miorita !


    De ce nu ?




    (text trimis pe lista [ro-scrabble], 17.02.02)