Return to Website

F.R. Scrabble - FORUM

Propuneri pentru Adunarea Generala a F.R. Scrabble
si alte propuneri si dezbateri de interes general
- 2001 - 2002 -

Forumul este inchis, discutiile pot fi doar citite, dar nu se pot posta raspunsuri sau comentarii.
Pentru a comenta unul din subiectele de aici, utilizati noul forum al F.R. Scrabble:

www.scrabblero.ro/sforum

F.R. Scrabble - FORUM
This Forum is Locked
Author
Comment
Intai trebuie precizat clar fondul de cuvinte

In ce priveste toata discutia despre schimbarea frecventei literelor, parerea mea umila este ca se pune putin caruta inaintea calului. Jocul de scrabble e una, textele scrise si frecventa de folosire a unor cuvinte e cu totul altceva. In primul rand trebuie precizat clar fondul de cuvinte ce se doreste admis pentru scrabble. Sunt mult militanti, printre care si eu, pentru largirea fondului de cuvinte admis acum, prin adaugarea unor cuvinte din alte dictionare decat DEX-ul - si ma refer la DLRM, DOOM, DN. Cred ca abia atunci cand vom avea aceasta discutie incheiata, eventual printr-o carte de tipul oficialului de scrabble francofon putem discuta coerent despre concordanta frecventei literelor jocului cu cea existenta in dictionar.




In rest in toata discutia care se poarta despre modul de stabilire a frecventei literelor cred ca se face o mare confuzie reducand calculul frecventei literelor la GRADUL DE APARITIE A LOR IN CELE MAI UTILIZATE CUVINTE DIN LIMBA ROMANA. O sa incerc sa dau cateva exemple in incercarea de a fi mai explicit.




a) La stabilirea textelor e una sa folosesti textele lui Creanga de exemplu si altceva texte de Blaga, Cioran sau Preda de exemplu. Frecventa folosirii unor cuvinte si implicit a unor litere e modificata radical SI NU ARE NICI O LEGATURA CU FONDUL DE CUVINTE ADMIS DE SCRABBLE.




b) Cuvinte foarte folosite la Scrabble (vechi si noi) - de tipul GHIZDAV, LUXEMBURGHEZ, BRANDENBURGHEZ, FOJGAI etc. evident ca vor fi foarte putin folosite in vorbirea curenta dar asta nu inseamna ca ele nu trebuie sa fie luate in calcul la stabilirea frecventei literelor din joc.




c) Chiar daca toata lumea foloseste cuvantul A NASTE, aceasta nu inseamna ca nu se poate folosi si A ACUSA (chiar daca este existent numai in DN) si ca daca este acceptat la SCRABBLE nu trebuie sa joace si el un rol in stabilirea frecventei literelor.




Argumentul cu lumea care are cumparate niste jocuri si nu mai da bani pe altele e putin pueril, din mai multe motive :




a) Chiar si acum sunt producatori de jocuri foarte slabi si literele din joc SUNT PUTIN DIFERITE DE CELE OFICIALE - te poti trezi cu 3 de B, 7 de S etc., in afara de aceasta e foarte usor sa se discute cu un producator sa fabrice numai seturi de litere sau chiar completari care sa fie la un pret mic.




b) Vine tineretul din spate si ei nu si-au cumparat jocuri si, dupa mine, ei sunt cei care pot relansa jocul la ce a fost candva.




c) Totul trebuie privit ca o investitie. Suntem prea saraci ca sa purtam astfel de discutii lunar sau bilunar etc.






Ce-ar trebui facut - repet, dupa umila mea parere? In primul rand si in primul rand STABILIREA CLARA A UNUI FOND DE CUVINTE ADMIS PENTRU JOC, eventual mai bogat decat cel actual si adus mai la zi. La aceasta hotarare trebuie tinut cont de faptul ca nu suntem o putere economica precum Franta sa facem modificari anuale si ca acest fond trebuie gandit pe un termen mai larg 10-15 ani. Unirea eforturilor a putinilor entuziasti care au mai ramas in editarea unei liste a cuvintelor din acest FOND DE CUVINTE ADMIS. Abia dupa acea se poate stabili in mod cat mai real si corect frecventa literelor pentru joc pur si simplu cu ajutorul unui soft se poate calcula ce procent de aparitie are o litera in acest fond. Poate ca ma repet: chiar daca rezultatele obtinute vor fi ciudate, comparativ cu limba vorbita sau folosita (sa zicem 4 de B), in mod sigur vor fi mai stranse de ce e admis la jocul de scrabble si va da posibilitatea folosirii mai dese a cuvintelor rare care de altfel e si esenta jocului.




Odata stabilit fondul de cuvinte si legat de el setul de litere, se poate discuta cu o editura sa tipareasca acest FOND DE CUVINTE (fac aici o paranteza, intrucat lucrez oarecum in domeniu: am remarcat tendinta celor


care cumpara jocul, chiar daca nu doresc sa faca performanta, sa joace cat mai corect. Inexistenta unei liste clare creaza un moment de debusolare pentru ca fiecare, chiar la nivel de joc acasa, se gandeste cum sa rezolve aceasta problema daca joaca cu cineva, deci practic existenta unui fond tiparit e nu numai utila ci foarte necesara). Daca e prea scump procesul de tiparire, se poate discuta cu un producator de jocuri ca aceasta sa aiba inclus si cd-ul continand fondul de cuvinte admis (explozia de calculatoare din ROMANIA exista si va continua) si, daca nu se solicita drepturi de autor, pretul actual al jocului nu ar avea de ce sa creasca prea mult daca se asociaza acest cd. Dupa aceasta se poate trece la o popularizare intensiva, atat pe paginile web cat si prin regulamentul inclus in interiorul jocului, a fondului de cuvinte admis, a eventualelor soturi de cautare joc etc. Consider sincer ca aceasta este sansa de a atrage noi adepti ai jocului si mai fideli pentru ca - spre deosebire de sah, go, unde totul e clar: astea sunt piesele, asa se joaca - la noi la scrabble e putina ceata in sensul ca deocamdata un om obisnuit nu stie cum e mai corect sa joace, ce dictionar sa aleaga etc.








(text trimis pe lista [ro-scrabble], 17.02.02)

Frecvente (si colaterale)

Perfect de acord cu florin, care a pus punctele pe toate iurile. de indata ce vom juca "scrabble adevarat" si nu ciuntit ca astazi, problema nu doar ca se poate, dar va si trebui pusa! numai si de dragul unei verificari formale! nu vad cauza pentru care am considera-o un tabu (cu atit mai mult d.p.d.v. comercial, din motivele expuse de antevorbitori).