Return to Website

F.R. Scrabble - FORUM

Propuneri pentru Adunarea Generala a F.R. Scrabble
si alte propuneri si dezbateri de interes general
- 2001 - 2002 -

Forumul este inchis, discutiile pot fi doar citite, dar nu se pot posta raspunsuri sau comentarii.
Pentru a comenta unul din subiectele de aici, utilizati noul forum al F.R. Scrabble:

www.scrabblero.ro/sforum

F.R. Scrabble - FORUM
This Forum is Locked
Author
Comment
View Entire Thread
Va invit sa va spuneti parerea


In vederea adoptarii unei pozitii a FRSc, va invit pe toti sa vizitati site-ul DEX Online si sa faceti propuneri sau macar sugestii si comentarii pana la data de 20 februarie 2002 h0.00.




(text trimis pe lista [ro-scrabble], 15.02.02)

--- --- --- --- --- --- --- --- ---

Replying to:

http://voronet.mit.edu/DEX/


Va semnalez aceasta adresa.


V-as ruga sa comentati.




(text trimis pe lista [ro-scrabble], 15.02.02)

Am putea face o compilatie buna

Despre DEX online, sigur ca nu se poate face intr-o saptamana, si in plus noi nu suntem lingvisti, asa ca poate ar fi mai bine sa stam deoparte. Dar unde sunt lingvistii? Si, decat sa asteptam de la ei sa bage pe net o lucrare poate de acelasi nivel cu DEX 94, am putea incerca noi sa facem o chestie care nu ne depaseste competentele, si anume o compilatie buna.




  • Numai ca aici intervine problema drepturilor de autor, care ma depaseste. Daca stiti voi ceva si ceea ce spun de aici incolo e vreo prostie, va rog sa imi atrageti atentia.




  • As putea, cand mai trec pe la biblioteca (cel mai devreme vineri) sa incerc sa fac o lista cu dictionarele explicative existente deja (si pe care le gasesc in fisiere), incepand cu DEX 94, DEX 76, DEX-s, DLRM si pana la Dictionare de termeni muzicali, de jazz, de etnologie si de maistiuioce, apoi sa fixam o data si cine vrea sa se bage sa-si ia o felie cat il tine si pe care promite sa o trateze exhaustiv pana la data respectiva (ex., de la Ga la Ge).




  • punct slab al propunerii mele si, din pacate, foarte important: pentru, sa zicem, 10 oameni, ar fi o treaba de cel putin 3-4 ani.




  • Bogdane, daca nu ai facut-o pana acum, cred ca ai putea lansa problema DEX-ului on line si pe lista de discutii [rebussportiv], cred ca i-ar interesa.

  • Felicitari, dar... e o utopie

    Stefan, raspunsul meu la "DEX" l-am dat intr-un mesaj anterior.




    Il felicit la scena deschisa pe catalin pentru extraordinara aplicatie. Dar asa cum si el recunostea, finalitatea, astfel cum apare ea propusa chiar in pagina electronica respectiva, ramine o utopie, cita vreme nu se vor implica editorii dictionarului, academia, alte institute similare, ceea ce eu vad destul de improbabil in momentul de fata. (In paranteza fie spus - la propriu -, am mai vazut multe proiecte asemanatoare, dar mai modeste: crearea unui dictionar bilingv german-englez, a altuia maghiar-englez, dar, fara exceptie, rezultatul final este "moartea subita" prin disparitia "voluntarilor").




    (text trimis pe lista [ro-scrabble], 17.02.02)

    Un proiect interesant si util

    Proiectul mi se pare interesant. Nici vorba ca ar fi si util, nu numai pentru scrabblisti.


    Autorul are dreptate, trebuie incercat a se obtine de la editura (sau Academie) DEX-ul, urmand sa facem doar corecturile (si adaugirile) necesare. N-are rost sa ne apucam sa rescriem toata lucrarea.


    Apoi se poate trece la alte dictionare explicative, fie punandu-le alaturi de DEX, fie adaugand doar ceea ce este in plus.




    La fiecare cuvant-titlu ar trebui mentionat tipul de flexiune, atasand modelele de flexiune la finalul lucrarii (ca la LOC). In acest fel dictionarul ar avea si caracter de 'doom'. Ar fi bine ca la cuvintele-titlu sa se indice si accentul (pronuntia).





    Absolut de acord! D-Ex online!

    In primul rind, vreau sa-i multumesc lui Catalin Francu si pentru initiativa in sine a dictionarului online, si pentru realizare, dar si pentru disponibilitatea pe care si-a exprimat-o de a aduce unele modificari proiectului, in sensul largirii bazei de dictionare.




    Vreau sa va spun ca nici nu este foarte necesar ca lista sa contina, de la A la Z, absolut TOATE cuvintele din dictionarele pe care le avem in vedere. Sau, in orice caz, nu este o URGENTA sa se introduca mama, tata, mere, pere, prune. Cine cauta in dictionar, rareori cauta asemenea cuvinte.




    Eu as propune deci sa incepem - fiecare dupa puteri - sa introducem exact acele cuvinte care ne-au dat de furca de-a lungul anilor - cuvinte rare, regionale, tehnice etc. despre care stim ca le-ar fi utile si altora - scrabblisti, rebusisti, "VREI-SA-FII-MILIARDAR-isti", oameni curiosi pur si simplu etc. Avantajul fata de un dictionar pe hirtie si cu termen de predat la editura este ca se poate oricind imbogati, corecta, modifica etc.




    Ma uimeste ca n-a stirnit entuziasmul tau proverbial, Tavi. Utopie? Fireste!... daca vrei sa-l vezi foarte curind, proaspat scos de sub tiparul unei edituri de prestigiu sa zicem, cu o coperta de lux, si sa poti spune: "iata Dictionarul Ideal" - da, e o utopie.




    Banuiesc, totusi, ca nici ODS-ul francofonilor n-a fost departe de utopie, la inceput. Si s-a facut, pina la urma. Tot cu... utopici, in mare masura.




    Desigur, gindu-mi zboara tot spre un Dictionar al scrabblistilor - dar nu numai.


    La urma urmei, cine ne zoreste? ca nu ne bate editorul la usa...




    Gasiti-i voi un nume, mai general - cu voia autorului proiectului, desigur.




    Ce zici, Catalin?




    Esti de acord sa-i schimbi numele... si chiar target-ul? La urma urmei, DEX inseamna Dictionar Explicativ. O smecherie de genul "D-Ex online" ar merge? N-ar mai deranja cine stie ce drepturi de autor ale "nemuritorilor"? Alte sugestii? Nici asta nu e o urgenta, sa-i gasim numele. Urgent ar fi sa stabilim ca DA, il facem.




    Apoi: din ce dictionare luam cuvintele si definitiile, daca si in ce conditii avem voie sa corectam si sa adaugim, cine verifica si cine "aproba" revizuirile si adaugirile...




    Pina una-alta, va anunt ca eu m-am apucat de treaba: in prima zi am introdus 3 cuvinte! In a doua... 2... Hai, lasati, nu e nevoie sa va prapaditi de ris...




    Nu numai ca am avut o alta treaba urgenta intre timp (o sa va povestesc peste vreo 2 mailuri), dar voiam si sa-l intreb pe autorul-redactor-sef niste detalii despre editare. Detalii pe care ar trebui sa le stabilim cit mai devreme. Un "amanunt" care nu e deloc amanunt este acela ca, la ora actuala, orice definitie trimisa trece pe la el, inainte de a fi buna de publicat. Aici e o dificultate majora, caci daca se va trezi cu vreo suta-doua de definitii de corectat pe zi, s-ar putea sa ne trimita la plimbare urgent!




    Deci, Catalin, te rugam sa ne spui inca o data cam cum vezi dezvoltarea proiectului in lumina opiniilor exprimate pina acum - si daca putem lua o hotarire comuna in timp util... deci, cita vreme subiectul e fierbinte!




    Chiar, Bogdan, rebusistii ce parere or avea?




    In incheiere, v-as ruga sa va ginditi serios la un aspect: jocul nostru e frumos, e minunat - dar ar fi si mai frumos daca, dupa noi, ar RAMINE ceva... atit noilor generatii de scrabblisti cit si altor semeni ai nostri (si SEMENE, fir-ar sa fie de dictionare...-).




    Da, frate - Miorita..., Mesterul Manole (aoleu, sper ca nu!).


    Si ce, nu e frumos?