Return to Website

F.R. Scrabble - FORUM

Propuneri pentru Adunarea Generala a F.R. Scrabble
si alte propuneri si dezbateri de interes general
- 2001 - 2002 -

Forumul este inchis, discutiile pot fi doar citite, dar nu se pot posta raspunsuri sau comentarii.
Pentru a comenta unul din subiectele de aici, utilizati noul forum al F.R. Scrabble:

www.scrabblero.ro/sforum

F.R. Scrabble - FORUM
This Forum is Locked
Author
Comment
View Entire Thread
Frecvente (si colaterale)

Perfect de acord cu florin, care a pus punctele pe toate iurile. de indata ce vom juca "scrabble adevarat" si nu ciuntit ca astazi, problema nu doar ca se poate, dar va si trebui pusa! numai si de dragul unei verificari formale! nu vad cauza pentru care am considera-o un tabu (cu atit mai mult d.p.d.v. comercial, din motivele expuse de antevorbitori).

Care este, de fapt, problema?


Vorbim de un joc. Care are niste conventii. Stabilite acum mai bine de 20 de ani. Aveti dovada ca aceste conventii s-au fundamentat pe o baza stiintifica, cu argumente destul de solide.




Desigur ca nu exista "valori ideale", pentru ca sunt prea multe criterii de analiza.




Cel mai important este ca toti sa cunoastem clar conventia, sa nu avem nelamuriri si sa o putem aplica usor si uniform, fara sa apara disfunctionalitati, toti cei care am jucat, jucam sau vom juca vreodata.


Nu am prea avut probleme sau crize in acest context de cand se joaca scrabble in Romania.




Poate ma insel, deci va rog spuneti mai limpede: CARE ESTE DE FAPT PROBLEMA ?


E primul punct care trebuie formulat daca ne-am propune sa schimbam ceva aici.




Trebuie sa stim de ce ar trebui sa abandonam toate jocurile vandute si sa cerem aparitia altora.






(text trimis pe lista [ro-scrabble] la 17.02.02)



--- --- --- --- --- --- --- --- ---

Replying to:

Nu am inteles care este modalitatea de a stabili ponderea fiecarei litere. Conform articolului din http://www.racai.ro/awd/awd23/vlad.html (in "Limbaj si


tehnologie") avem frecvente de aparitie ale literelor care nu prea corespund cu valorile din regulamentul actual (nu ar trebui modificate? Mai ales avind in vedere ca s-a trecut si la grafia cu î din a, ceea ce ar conferi un mai multi "a" in joc si evident, mai putini "i"). Oricum frecventele trebuie facute pe texte reale nu pe lista din dictionar (deoarece anumite [cuvinte] apar mai des decit altele in vorbirea curenta, deci si ponderile alocate trebuie sa fie mai mari).




(text trimis pe lista [ro-scrabble] la 12.02.02)

Trecerea la "i din a" a fost o schimbare radicala

Cred ca numai in Romania, care e demult tara tuturor posibilitatilor - mai ceva ca S.U.A, e posibila o schimbare atat de radicala a listelor de cuvinte prin trecerea la scrisul cu i din a si totusi sa se mentina aceasi structura de litere a jocului. Daca nici aceasta nu a fost o modificare esentiala banuiesc ca modificare esentiala va fi numai cand se va schimba alfabetul nostru cu cel japonez, de exemplu.

Nu cred ca e o problema adevarata

Sper ca nu va propuneti in mod serios sa schimbati si asta.





Cred ca e o discutie foarte interesanta, dar mai mult teoretica. De fapt, e un fel de tema ciclica - toti ne-am pus intrebarea asta, la un moment dat. E chiar o tema pasionanta, mai ales cind stirneste si alte subiecte conexe - de exemplu, largirea fondului de cuvinte (asta da, tema de dezbatut! Si cred ca abia incepe... desi, tot da sa-nceapa, de niste ani buni...).





In viltoarea discutiei, nu stiu daca ati avut curiozitatea sa vedeti articolul pe care ni l-a semnalat Radu Borza (vezi adresa de mai jos). E un articol foarte interesant - fireste, tot teoretic. M-am si amuzat imaginindu-mi cum as aplica eu formula P (Xi / Xi-1) ca sa aflu care e probabilitatea ca, dintr-o grupa de multi-scrabble, nouarul cautat cu infrigurare sa contina secventa -PR-... -





Glumesc, desigur, dar articolul e foarte interesant, vi-l recomand.





Multumesc si lui AdiJu pentru tabelele comparative.


Chiar nu mi s-a parut deloc, privindu-le, ca ne-am indeparta prea mult de ADEVAR, jucind cu frecventele si valorile actuale. Intr-adevar, crize majore care sa "strice" cu totul partidele n-au fost.





Sigur, si mie mi s-a parut (si mi se va mai parea) de multe ori ca sint prea multi de P, D, sau C (mai ales cind vin la gramada, intr-o partida de libere... dar acolo e alta problema - de "nascut-cu-caita" sau nu!).





Una peste alta, sa multumim cerului cã noi, românii, avem plurale vocalice!


Nu mai stiu unde-am citit ca jocul in engleza avea initial 4 (patru) de S, dar... cum a aparut problema pluralului englezesc - s-a mai suplimentat, pina la urma, cu unul...





Acolo, criza! Si sa-i vezi, cind nu mai stiu ce sa faca cu I-urile... Nu, Dane?





Care vra sa zica: NU. Nu cred ca trebuie sa darimam, iar, totul. Stiu ca e o pasiune nationala, dar... Mai bine inventam alt joc!





Numai bine si noroc la litere.