Return to Website

Scrabble - întrebări frecvente (FAQ)
Search The FAQ:
 

FAQ Index
Ask A Question


Categories:
Category: 1. Noţiuni elementare
 1. Ce este scrabble?
 2. Ce dicţionar se foloseşte la scrabble?
 3. Se pot folosi conjugările verbelor şi declinările substantivelor?
 4. Se ţine seama de semnele diacritice?
 5. Care este ortografia admisă? Cu î, sau cu â?
 6. După depunerea unui cuvânt de 4 litere pe tablă, se iau din săculeţ tot 4 litere, pt. a avea mereu 7 litere pe suport? În cazul în care nu poate forma nici un cuvânt, jucătorul mai extrage o literă, sau rândul trece la următorul jucător - fără a mai extrage o literă? 1. Ce este scrabble?

  tabla (grila) jocului de scrabbleUn joc de litere... şi
  un sport de performanţă!

  SCRABBLE este un joc de litere, între doi sau mai mulţi jucători (numărul jucătorilor este nelimitat, la unele genuri de partidă).

  Se joacă pe o tablă de 15 x 15 pătrăţele, pe care se plasează cuvinte formate din grupe de litere extrase dintr-un săculeţ, sau indicate de arbitru.

  Scopul jocului este realizarea unui punctaj total cît mai mare, cu ajutorul valorilor literelor si al pătrăţelelor colorate ale grilei.

  Clic aici pentru a citi toate regulile generale ale jocului de scrabble.

  518 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 2. Ce dicţionar se foloseşte la scrabble?

  In toate competiţiile de scrabble în limba română organizate sub egida Federaţiei Române de Scrabble, se foloseşte Lista Oficială de Cuvinte (LOC, actualmente versiunea 4.1), alcătuită după Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX) şi după alte dicţionare ale limbii române.

  Clic pe legătura de mai sus pentru mai multe amănunte şi pentru a transfera gratuit Lista... pe calculatorul dv.

  440 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 3. Se pot folosi conjugările verbelor şi declinările substantivelor?

  DA, în principiu se pot folosi orice forme corecte de declinare a substantivelor, adjectivelor, pronumelor etc. (flexiunea nominală) sau de conjugare a verbelor (flexiunea verbală), precum şi unele variante populare de flexiune consemnate în dicţionare (de exemplu, OŢI – din expresia "oţi fi ştiind voi ceva...").

  O singură excepţie: deocamdată nu se admit formele specifice ale vocativului (nu se pot folosi, de exemplu, forme ca: fato, domnule...).

  Pentru a afla toate formele flexionare admise ale tuturor cuvintelor admise la scrabble, consultaţi Lista oficială de cuvinte a F.R. Scrabble (LOC 4.1), secţiunea: Modele de flexiune.

  451 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 4. Se ţine seama de semnele diacritice?

  NU. La scrabble în limba română (ca şi la rebus), nu se ţine seama de semnele diacritice
  (aşa-zisele "accente"). Astfel: I = Î, T = Ţ, S = Ş, A = Ă = Â

  Deci, la scrabble cuvîntul TARI poate însemna: tari, ţari, ţări, ţâri, târî !

  Clic aici pentru a vedea întregul set de litere folosit la scrabble.

  400 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 5. Care este ortografia admisă? Cu î, sau cu â?

  Este admisă doar ortografia oficială, conform normelor din 1993 ale Academiei Române (ortografia cu "â-din-a"...). Exemplu: CUVANT, nu CUVINT.

  Fireşte, cum în setul de jetoane al jocului de scrabble nu există nici  nici Ă, în locul acestor două vocale se foloseşte A...

  433 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful


 6. După depunerea unui cuvânt de 4 litere pe tablă, se iau din săculeţ tot 4 litere, pt. a avea mereu 7 litere pe suport? În cazul în care nu poate forma nici un cuvânt, jucătorul mai extrage o literă, sau rândul trece la următorul jucător - fără a mai extrage o literă?

  Dacă ai depus 4 litere, iei tot 4 litere (dacă mai există 4 în săculeţ, desigur; dacă nu, iei cîte mai sînt...). Dacă nu poţi depune nici un cuvînt (situaţie EXTREM de rară!), ai următoarele opţiuni:
  • dacă în săculeţ mai există cel puţin 7 litere, poţi schimba 1-7 litere cu altele din stoc. Prin această operaţie, PIERZI însă RÎNDUL la mutare.
  • dacă în săculeţ se află mai puţin de 7 litere, sau nu mai există nici una, atunci nu poţi decît să spui PAS. Şi în această situaţie, evident, rîndul trece la adversar. Dacă spui PAS de 3 ori la rînd, partida se încheie şi valoarea literelor rămase pe suportul fiecăruia se scade din totalul propriu.
  În nici un moment, nici un jucător nu poate avea pe tăbliţa sa mai mult de 7 litere!

  Cum spuneam, să nu poţi depune chiar NIMIC se întîmplă extrem de rar - şi numai la finalul partidei, cînd grila este foarte "aglomerată". Şi atunci însă este foarte probabil să poţi depune măcar o consoană din cele de pe suport pe lîngă o vocală de pe tablă (sau invers), ca să formezi măcar un cuvînt de 2 litere...

  Dacă aveţi o asemenea situaţie în care să nu se mai poată face chiar nici o depunere, am fi extrem de interesaţi să vedem partida, pentru publicare în Istoria jocului! Vă invităm deci să ne trimiteţi partida (şi literele de pe suport) la adresa: frscrabble@hotmail.com, sau s-o aduceţi la unul din cluburile de scrabble, pentru a fi trimisă la federaţie.

  De mai multe ori pe an, F.R. Scrabble organizează un Simultan Naţional de Scrabble - concurs open (şi / mai ales) pentru începători. Concursul se joacă la toate cluburile de scrabble din ţară. Pentru detalii, vezi linkul de mai sus.

  492 visitor(s) thought this was helpful. Do you? Yes, it was helpful No, it was not helpful
Get your own FREE Faq today! 
Report Content ·  · Free Blogs   Free Web Tools   Free Web Hosting   Cheap Domains 
Powered by Bravenet